Stormen kunnen enorme schade veroorzaken, leerden we eind juli nog eens. Wat kun je doen om de schade te beperken of zelfs te voorkomen?
Zaken die je periodiek kunt controleren
- Daken
- Bij pannendaken: controleer of dakpannen, nokvorsten en dergelijke goed vastliggen. Zet losliggende pannen vast met pannenhaken.
- Platte daken: controleer of de randen en hoeken goed vastzitten, of het grind goed in de hoeken ligt. Verzwaar, indien mogelijk(!), de bedekking in de hoeken. Vraag hiervoor advies bij een bouwkundig adviseur.
- Laat het dak jaarlijks controleren door een deskundige.
- Dakgoten en regenafvoeren: voorkom verstopping, haal bladeren en zwerfvuil weg.
- De bevestiging van zonneluifels en zonweringen.
- De bevestiging van apparatuur en installaties op het dak, zoals verlichting, neonreclame, antennes, de schoorsteen, bliksemafleider, airco-unit, hijs- en glazenwasinstallatie.
- Bomen en struiken: rooi dode bomen en verwijder ongezonde en rotte delen van bomen.
- Schuttingen
- Zorg dat deze stevig staan. Het is verstandig om de palen van de schutting in beton te zetten of betonnen palen te plaatsen tussen de schuttingdelen.
- Controleer of er geen begroeiing overheen hangt.
Vóór de storm
- Volg de weersvoorspellingen en neem waarschuwingen serieus.
- Haal losse spullen die buitenstaan, zoals reclameborden, zo veel mogelijk naar binnen. Kan dat niet, zet ze dan vast of veranker ze. Let op: Houd dan wel rekening met de (voorspelde) windrichting.
- Zorg dat zonneluifels en zonneweringen goed opgerold of ingeklapt zijn.
- Sluit alle ramen en deuren zorgvuldig af. Vergeet de daglichten en klapramen niet.
- Snoei of verwijder overhangende, losse en dode takken van bomen bij uw pand.
- Zorg dat je een stevig zeil hebt liggen, om iets af te dekken in geval van nood.
- Plaats auto(‘s) bij voorkeur onder een stevige overkapping of in een schuur of garage. En in ieder geval niet onder of dicht bij een boom.
Tips voor glastuinbouw, vóór de storm
- Zet de kasramen op ‘stormstand’; aan de windzijde dicht en aan de luwzijde op een kiertje.
- Zorg dat u voldoende glasvoorraad en noodreparatiesets hebt. Vindt u het lastig om te bepalen wat u nodig hebt? Onze partner PinC Agro kan u hierbij helpen.
Tijdens de storm
- Persoonlijke veiligheid van uzelf, uw medewerkers en uw klanten gaat voor alles
- Blijf tijdens een storm zoveel mogelijk binnen.
- Wacht met het treffen van noodvoorzieningen tot de storm voorbij is.
- Klim niet op het dak om dakbedekking terug te leggen.
- Bent u met de auto onderweg?
- Houd bij storm het portier tijdens het openen stevig vast. Hiermee voorkom je schade aan uw eigen auto en aan andere geparkeerde voertuigen.
Om gevolgschade te voorkomen, controleer je na de storm:
- De dakbedekking
- Kijk goed naar naden en controleer of alle loodslabben nog op hun plaats zitten. Zijn ze omgeklapt door de storm, dan kan er een lekkage ontstaan.
- Het dak, de dakgoten en afvoeren.
- Verwijder zwerfvuil, mos en bladeren die door de storm op uw dak zijn geblazen. Dit vuil kan dakgoten en afvoeren verstoppen en zo lekkages veroorzaken.
- De apparatuur en installaties op het dak, zoals verlichting, neonreclame, antennes, een schoorsteen, bliksemafleider, een airco-unit, hijs- en glazenwasinstallatie.
- Inspecteer alle apparatuur en installaties aan alle kanten na een storm. Zit alles nog goed vast? Werkt alles nog zoals het hoort? Staat alles nog op zijn plek? Afgebroken onderdelen kunnen (letsel)schade veroorzaken als ze van het dak vallen en omgevallen verlichting kan door oververhitting brand veroorzaken.
In een reeks bijdragen laat Interpolis bedrijven zien hoe ze doordacht kunnen omgaan met risico’s. Interpolis is partnerexpert van Z24.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl